Uspon krajnje desnice je najveća pretnja za budućnot Evrope, veća od rata Rusije protiv Ukrajine i klimatskih promena, prema mišljenju poslanika Evropskog parlamenta koji su učestvovali u istraživanju briselskog portala Politiko.

Evroparlamentarci koji su učestvovali u anketi su naveli okretanje Evrope udesno i rast populizma kao najveće izazove s kojima se suočava Evropa.

Klimatske promene i rat u Ukrajini su takođe visoko na listi najvećih pretnji, iznad migracija i ekonomije koji su tradicionalno bili razlog za zabrinutost Evropljana.

Postoje međutim razlike između parlamentarnih grupa.

Dok socijaldemokrate najviše strahuju od desničarskog populizma, klimatske krize i socijalne nejednakosti, poslanici Evropske narodne partije (EPP) desnog centra češće su navodili rat u Ukrajini i bezbednost EU kao njihove glavne brige.

Rat u Ukrajini je primento odsutan u odgovorima desničarskih poslanika iz grupa Identitet i demokratija (ID) i Evropski konzervativci i reformisti (ECR).

Najveća pretnja za njih su migracija i erozija nacionalnog suvereniteta, kao i negativne posledice ishitrene primene Zelenog dogovora.

Podrška Ursuli fon der Lajen

Kada je u pitanju naredni predsednik Evropske komisije, evroposlanici su ravnodušni prema ideji da Ursula fon der Lajen dobije drugi mandat, navodi Politiko.

Petina anketiranih poslanika je rekla da bi želela da na čelu EK ostane Fon der Lajen, ali čak i među poslanicima njene parlamentarne grupe EPP postoji podeljenost.

Mala manjina (4,6%), u kojoj je najviše poslanika iz redova ECR i Zelenih, otvoreno je protiv reizbora Fon der Lajen, pokazuje istraživanje sprovedeno između januara i aprila.

Nemali broj poslanika (8,2%) se nada da bi mogla da oživi ideja špicenkandidata, odnosno da vodeći kandidat kojeg je predložila pobednička partija postaje predsednik Evropske komisije.

Kadidata Partije evropskih socijalista (PES) za predsednika Evropske komisije Nikolasa Šmita, koji je aktuelni evropski komesar za radna mesta i socijalna prava, podržava 6% anketiranih.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: EP